Šta novo XP donosi?

 

Šta novo donosi? Teško je reći. Većina stvari se vuče iz prethodnih verzija Windowsa, samo su poboljšane ili pogoršane. Ipak, po mom i mišljenju mnogih koji su ga probali, ovo je najbolji Windows do sada. ima i onih koji se sa time ne slažu, što zbog toga što njihov kompjuter ne može da ga potera, nekompatibilnosti... Mnogo je razloga koji idu za, a i protiv njega.

Osim onih aplikacija i mogućnosti koje su već postojale, XP nudi i određen broj novih koje su ili revolucionarne ili totalni promašaji. Jedna od najvećih prednosti ovog sistema je njegova mogućnost rada bez krahiranja mnogo duže vremena od prethodnih verzija. XP bez većih problema može da radi neprekidno i po nekoliko nedelja. Sve pohvale!

Dalje: poboljšani korisnički nalozi iz Windowsa 2000. Još jedna odlična mogućnost Xp-a. Sada svaki korisnik može da stavi šifru, da stavi sopstvenu pozadinu, svoje ikone, a da pri tome ne smeta drugim korisnicima kompjutera.

Šifrovanje podataka. Novi Windows omogućava šifrovanje podataka ukoliko je disk formatiran na NTFS. Još jedna odlična mogućnost.

Upakovane datoteke. Konačno! XP ima podršku za korišćenje zipovanih datoteka.

MSN i Windows Messenger. Ukoliko ova dva programa budu dalje razvijana, imaju velike predispozicije da potpuno zamene sve druge programe za E poštu, i kalendare.

Windows Movie Maker. Program za obradu videa. Amaterski, bez puno opcija, ali ipak dovoljan za osnovnu obradu videa. Za ozbiljnije korišćenje, nabavite neki od profesionalnih programa.

Novi interfejs. Unete su nove boje i oživljen je izgled Windowsa. Ovo će korišćenje XP-a otežati kod slabijih kompjutera, zbog veće hardverske zahtevnosti. Start meni izgleda bolje, kao i ostali delovi XP-a.

Paleta poslova. Mnogo je bolje urađena. Urednija je i prikriva stvari koje vam ne trebaju, ili ih ne koristite.

Uveden je zaštitni zid. Ništa naročito, jednostavan program koji će pomoći onima koji imaju stalnu vezu sa Internetom.

Remote Desktop. Jedna od najboljih novina Xp-a. Sada dežurni haker iz kraja neće morati da dolazi kod vas kući. Biće dovoljno da sedi kod sebe na svojoj mašini i odatle popravlja vaš kompjuter.

XP donosi još gomilu mogućnosti koje vam možda trebaju, a možda i ne. Želite da ih isprobate. Instalirajte ga!

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***